Soms zie je het aankomen, soms overvalt het je: een moeilijke tijd met uitdagingen. Een tijd waarin het niet lekker gaat, je zit niet lekker in je vel, dingen gaan niet zoals je zou willen, of er is sprake van een burn-out. 

“Help hoe kom ik hieruit?”, is wellicht het éérste waar je aan denkt., Je veroordeelt de situatie als ongewenst en gaat de strijd ermee aan, problemen zijn er immers om opgelost te worden. Je vraagt je misschien af waarom het er is en of je ergens wat fout gedaan hebt. Je zoekt antwoorden en oplossingen.

Alle tijd en energie steek je in de situatie die je wilt veranderen. Echter, op deze manier voed je juist. De issue wordt groter dan het was, vanwege alle aandacht die het krijgt. Regelmatig leidt het ook nog tot frustratie wanneer je merkt dat de woelige tijd nog niet over is, ondanks al jouw inspanningen.

Stress ontstaat omdat je wilt dat dingen anders zijn dan ze zijn. Het puur ervaren van de situatie zoals het is, zonder een oordeel erover te hebben, neemt al heel wat stress weg. Kijk eens wat er gebeurt als je de situatie er laat zijn, precies zoals het is.

Stel je moet met een boot naar de overkant. Er raast een enorme storm dus je weet dat de tocht zwaar gaat worden. Waarschijnlijk zoek je een plek in de boot waar de boot het meest stabiel ligt. Je zorgt ervoor dat je zo comfortabel mogelijk kunt blijven tijdens de overtocht.

Het constant uiten van je ongenoegen over de boottocht, maakt de situatie alleen maar erger. Dit is precies wat we doen als we niet lekker in ons vel zitten of een moeilijke tijd ervaren. Het continu uiten van onze ongenoegen erover, maakt de situatie erger, het is meer aanwezig.

Geef je over en zorg ervoor dat je comfortabel bent deze periode. Kijk naar wat jij in ieder moment nodig hebt en neem actie hierin. Denk aan slaap, erop uit gaan, een arm van een goede vriend om je heen, iets eten wat je erg lekker vindt, mediteren, etc. Het is tijd voor rust en reflectie. Weet dat andere tijden komen; de storm gaat liggen.