Vorige week kwam Karin bij mij voor coaching. Karin is advocaat en twijfelt enorm over haar volgende carrière stap. Ze heeft momenteel een goede baan bij een groot kantoor, maar ze voelt zich daar niet meer op haar plek. Het avontuur lonkt om zelfstandig een kantoor op te zetten. 

Vooral ’s nachts in bed piekert ze zich suf over wat, wanneer en hoe. Ze durft haar huidige kantoor eigenlijk niet in de steek laten en de sprong naar zelfstandigheid is toch ook wel eng. Ze loopt er al maanden mee rond en komt vanwege het piekeren niet meer toe aan een goede nachtrust. 

Piekeren is continu over hetzelfde nadenken, in negatieve vorm, net als een oude lp die blijft hangen. Het vreet energie en het zorgt ervoor dat je geen nieuwe inzichten opdoet, omdat je vast blijft zitten in een neerwaartse spiraal van denken.

Caroline Schlinkert van de VU Amsterdam (*RTL nieuws, aug. 2018) heeft onderzocht dat piekeren niet alleen psychische klachten als burn-out kan veroorzaken, maar ook lichamelijke klachten als kans op hoge bloeddruk, rugklachten en chronische vermoeidheid.

Nachtenlang malen is een voorbode voor chronische klachten aldus Caroline Schlinkert. Volgens haar zorgt de combinatie van piekeren en stress ervoor dat je vervreemd raakt van je eigen lichaam en je de signalen niet meer opvangt.

Hoe kan je dat piekeren dan stoppen en hoe kom je weer in verbinding met je natuurlijke staat van zijn? 

Wanneer je je ervan bewust bent dat je aan het malen bent, dan ben je al een heel eind. In feite bèn je er dan al.

Het grote misverstand is namelijk dat je iets moet doén om het los te laten. Maar het loslaten is al gebeurd wanneer je je bewust wordt dat je erover nadenkt. Je bent los gekomen van de malende gedachten. Je bent even uit de achtbaan gestapt zeg maar.

Puur uit gewoonte ‘stappen veel mensen echter gelijk weer de achtbaan in’ en worden meegezogen door de gedachten die maar door blijven gaan. Wanneer je dan weer gaat nadenken over hoe je hier vanaf komt, dan stap je weer in een ándere achtbaan. Vermoeiend en het brengt je meestal niet verder.

Bewust worden van wanneer je erover nadenkt, is voldoende. Dat is het enige en ook het ultieme moment waarin je een keuze kunt maken waar je je aandacht aan geeft. Kies je voor nadenken, de achtbaan, of geef je je aandacht aan wat er zich nu afspeelt (dat wat je hoort, ziet en ruikt)? 

Deze keuze kan lastig zijn omdat het soms lijkt alsof je geen keuze hebt en automatisch wordt meegezogen. Wanneer je merkt dat je helemaal opgaat in de malende gedachten is het waardevol om een ander een compliment te geven of te zeggen hoe zeer je hem of haar waardeert. Probeer het maar eens.

Deze vorm van geven vult je hart en vermindert de malende gedachten. Het maakt het vervolgens gemakkelijker om de keuze te maken om je aandacht te geven aan wat hier en nu gebeurt.

Maar wat doe je dan ’s nachts als je, net als Karin, last hebt van piekeren? Het beste is een meditatie- of ontspanningsoefening te doen. Hierdoor wordt je aandacht weggenomen van het piekeren en kan het lichaam weer ontspannen. 

Karin heeft van mij een audio met een ontspanningsoefening meegekregen en ze vertelde mij gister dat het haar hielp om weer in slaap te vallen. Ook is ze overdag actief bezig om haar aandacht in het hier en nu te houden en de verleiding te weerstaan om te gaan nadenken. 

Als je het even helemaal loslaat komt het antwoord namelijk naar je toe. Vanuit je eigen wijsheid weet je dan wat het beste is voor jou.